Lehtisen kuulumisia

21.10.2017

Hieman taustaa: Lehtisen huonot takakulmaukset enteilivätkin tätä, mutta koiran vasen takajalka oli kesän lopussa sillä mallilla, että jalalle ei varattu oikeastaan lainkaan. Mitään traumaa jalalle ei ollut sattunut. Parin eläinlääkärireissun ja kuvien jälkeen diagnoosi oli melko varma: eturistiside poikki. Päädyimme pitkän puntaroinnin jälkeen hoitamaan koiran jalkavaivaa kirurgisesti. Lehtiselle tehtiin TPLO- toimenpide. Toimenpiteen jälkeen oltiin sen verran viisaampia, että ristiside ei arveluista huolimatta ollut kokonaan poikki, vaan osittain.  Polvessa on pahahko nivelrikko, jonka etenemistä TPLO myös hidastaa merkittävästi.

TPLO on toimepiteenä siis korjaava leikkaus. Sääriluu sahataan poikki ja se kiinnitetään ruuvein ja titaanilevyin uuteen asentoon, jolloin kitka ja löysyys polvessa vähenee ja koira ei tarvitse enää ristisidettä, kun polvi pysyy stabiilina ilmankin. Isolle koiralle tämä on toimivin hoitovaihtoehto ristisidevammoissa.

Toimenpiteestä on nyt kolmisen viikkoa. Tikit on poistettu viikko sitten. Haava on parantunut erinomaisesti. Jalalla astutaan nykyään joka askeleella, mutta seistessa varaus on vielä olematonta. Mutta tärkeintä on, että etenemistä on tapahtunut koko ajan. Kipulääkettä ei tarvita, kuin niinä päivinä, kun käydään hieman pitempi kävely. Lääkärin kirjoittamasta ohjeesta tarkistin: ja siellä oli maininta, että on normaalia, että koira seistessa kevittää jalkaa vielä kontrollikuvien aikaankin, eli kahdeksan viikon kulutta toimenpiteestä.

Tikkien poiston jälkeen lenkkejä sai hieman pidentää ja näin on tehty, edelleenkinhän kävelyt ovat naurettavan lyhyitä, mutta tärkeintä on, että jalka saa luutua rauhassa. Kunhan kontrollikuvat on otettu, ja jos siellä kaikki on niinkuin pitää, saa liikunnan määrää lisätä merkittävästi. Tuolloin alkaakin vasta varsinainen kuntoutus.

Lehtisen energiataso alkaa olla hyvinkin normaali: joka risaukseen noustaan ylös, eikä liikkumista enää säästellä. Myös tämä on hyvä merkki toipumisesta. Samoin kuin ruokahalun kasvu. Nyt odotellaan kontrollikuvia ja kaikki käpälät ristissä, että siellä olisi kaikki hyvin! :)