Koiraihmiset somessa

19.11.2017

Taannoin olin jäsenenä useammassakin koiriin liittyvässä ryhmässä Facebookissa. En ole enää. Ajatukseni ryhmiin liittyessä oli, että sieltä saa vinkkejä pattitilanteisiin, voi lukea käytännön kokemuksia ja oppia jotain. Kaikki mitä opin, oli vahvistus ihmisten julmuudesta, ilkeydestä, itsekkyydestä.

Täysin käsittämättömiä kommentteja ja ilkeilyjä naamioidaan: "jos et kestä muiden mielipidettä, olet surkea" ajattelun taakse. Sosiaalisessa mediassa voidaan kasvottomasti sanoa ihan mitä vain. Ihmistä on helpompi loukata, kun ei tarvitse kohdata kasvokkain toiselle aiheuttamaa mielipahaa. Harva kykenisi sanomaan samoja asioita päin näköä, vai voisiko?

Kuvitellaanpa seuraavanlainen tilanne: n. 10 vuotias tyttö tulee paikallisen kennelkerhon koiratapaamiseen iloa ja intoa puhkuen uuden pentunsa kanssa. Pentu on ostettu asianmukaisista oloista ja rokotettu suositusten mukaisesti. Pentu on hyvinvoivan näköinen. Vanhemmat auttavat tyttöä koiran hoidossa, ja kannustavat harrastamaan uuden pennun kanssa. Tyttö ei voisi olla ylpeämpi uudesta karvaisesta ystävästään!

Kuten kunnon koiranpitäjällä kuuluu, myös tytöllä on koiralle herkkuja mukana. Koiranruokaa, Pirkka-koiranraksuja. Tästä seuraa seuraavaa: Kukaan tapaamiseen osallistuvista aikuinen ei kykene näkemään koiraa tai tytön iloa. He näkevät PIRKKA KOIRANRUOKAA. Tyttöä aletaan sättiä: "Jos ei oo varaa ostaa kunnon ruokaa koiralleen, ei pitäis olla koiraa lainkaan." "Yritätsä tappaa koiras ko syötät sille tommosta paskaa?" "Ei helvetti! Kuka syöttää koiralleen tommosta!" ja niin edelleen.

Kuka, ihan todella, kuka aikuinen ihminen kehtaa käyttäytyä näin? Tämän kirjoituksen pointti ei ole ottaa kantaa mitä koiranruokaa pitäisi syöttää, mikä ruoka on sopivaa, enkä todellakaan halua siitä keskustella. Toivoisin pohdintaa siitä, mikä koiraihmisiä vaivaa, kun he katsovat oikeudekseen käyttäytyä yllämainitulla tavalla, erona että se tapahtui Facebookissa?

Tilanne siis käytännössä oli, että kuvasta päätellen noin 10 v. lapsi laittoi perheensä uudesta koiranpennusta kuvan "Koirat" ryhmään. Kuvan taustalla näkyi Pirkka merkkinen koiranruokasäkki. Useista kymmenistä kommenteista muutama koski sitä, mitä kuvalla haettiin, eli kommentteja uuteen pentuun liittyen. Kaikki muut kommentit keskittyivät siihen hemmetin koiranruokasäkkiin ja olivat yllä kerrotun mukaisia. Lapsi joutui puolustelemaan ja selittelemään aikuisille ihmisille, miksi moinen kuvassa näkyi. Eihän hänen tätä olisi tarvinnut tehdä, mutta lapsi on lapsi.

Tämän ketjun nähtyäni poistuin ryhmästä (ja itseasiassa monelta kiehunnalta olen varmasti säätynyt :D). Toisaalta, kaikessa kun on jotain hyvääkin: tulipa lapselle selväksi millaisen harrastusjoukon saa ympärilleen ja miten julmasta sakista on kyse, kun puhutaan koiraihmisistä.